Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe collectebussen op matchis.digicollect.nl voor Stamceldonatie

Digicollect

De afgelopen tijd zijn er diverse nieuwe online collectebussen geopend via matchis.digicollect.nl. Deze collectes zijn bedoeld om fondsen te werven voor de werving en registratie van stamceldonoren.

Met het platform van DigiCollect bieden we een gebruiksvriendelijke manier voor particulieren en organisaties om hun eigen inzamelingsacties te starten. Iedereen kan eenvoudig digitaal een collectebus openen, zijn of haar netwerk mobiliseren en zo bijdragen aan de belangrijke missie van Matchis. Elke euro die wordt ingezameld, helpt Matchis om meer donoren te werven en levens te redden.

De afgelopen tijd kwamen de aangrijpende verhalen van Annemieke, Conny en Stijn al voorbij op de socials. Hierbij zetten we ze nog even in de spotlight!

Annemieke
Annemieke

ANNEMIEKE

"Stamceldonor = Levengever"

Vorig jaar mocht ik stamcellen ontvangen van een anonieme donor nadat ik ernstig ziek was geworden en er geen alternatieve behandeling meer was. Tot nu toe heeft dit mijn leven gered en kan ik weer genieten, zoals onlangs van de Olympische Spelen in Parijs. 

Je bent als stamceldonor anoniem. Voor mij, als ontvanger, is dit weleens jammer. Vandaar dat ik op andere manieren mijn dankbaarheid wil tonen. In dit geval door geld op te halen voor Stichting Matchis. Dankzij Matchis is mijn donor gevonden en kreeg ik een 2e kans. Doe je mee? Geef of meld je aan als donor. Bied zo iedere patiënt dezelfde kans die ik heb gehad. Dankjewel!"

CONNY

Na het overleven van borstkanker in 2021 kreeg ik afgelopen jaar de diagnose van AML (Acute myeloide Leukemie). Een stamceltransplantatie bleek de oplossing nadat de anonieme donor was gevonden via Matchis. Ik ben blij dat ik deze behandeling heb mogen ontvangen en nu vele maanden na de transplantatie gaat het best goed met mij. Ik kan weer genieten van het leven en ook heb ik weer kwaliteit van leven.

Conny
Conny

Onlangs de bruiloft van onze zoon en schoondochter mee mogen maken. Wat een cadeau! Mijn dankbaarheid aan de donor is niet in waarde of woorden uit te drukken. Dit is de voornaamste reden dat ik een collectebus heb geopend. Ik hoop dat er ooit een tijd komt dat er voor iedere patiënt die een stamceltransplantatie nodig heeft, er ook één gevonden wordt.

Pip en Guus
Pip en Guus

STIJN

Eind juli 2022. Onze 4-jarige zoon Guus is amper een maand geleden hersteld van de zeldzame kinderziekte Kawasaki, wanneer onze 1 jaar en 10 maanden oude dochter Pip binnen een week vol met blauwe plekjes staat. Na bloedprikken wordt al snel geconstateerd dat het niet goed zit en dat we sterk rekening moeten houden met leukemie (bloedkanker), aangezien dat de meest voorkomende bloedziekte is. We zakken door de grond van verdriet. Binnen 3 maanden zowel onze zoon als dochter met de ambulance naar Utrecht. 

Na een aantal onderzoeken in het Prinses Maxima Centrum blijken er geen kankercellen te zijn aangetroffen in het bloed van Pip. Fijn om te horen dat het geen kanker is, maar wat is het dan wel? En is dat goed te behandelen? Een onzekere tijd breekt aan. Vele bloedtransfusies en onderzoeken later krijgt Pip na 6 weken de diagnose 'ernstige Aplastische Anemie'. De 'bloedfabriek' van Pip blijkt niet of nauwelijks nog rode en witte bloedcellen aan te maken en ook geen bloedplaatjes (vandaar de blauwe plekken). De beste kans op herstel is een stamceltransplantatie om zo een nieuwe bloedfabriek te creëren. Er is een stamceldonor nodig en gelukkig blijkt grote broer Guus een match te zijn!

Wat volgt is een traject van o.a. chemo om de kapotte stamcellen bij Pip te vernietigen en haar beenmerg voor te bereiden op het ontvangen van nieuwe stamcellen. Op 25 oktober 2022 worden bij Guus stamcellen geoogst en een paar uur later ontvangt Pip deze via het infuus. Een bijzonder moment. Nu is het afwachten of het aanslaat, maar na een aantal weken zien we resultaat: de stamcellen hebben zich in het beenmerg van Pip genesteld en beginnen bloed aan te maken! Het herstel duurt lang maar met Pip gaat het inmiddels hartstikke goed, net als met onze held Guus. We zijn super trots op onze kindjes! 

Wil je ook een collectebus openen en zo bijdragen aan een toekomst waarin iedereen die een stamceltransplantatie nodig heeft, een geschikte donor kan vinden? 

Kijk dan eens hier!

Doneer